- Obecnie brak na magazynie
Jak sama nazwa wskazuje, alkohol ten będzie odpowiednim wyborem dla fanów dymnej whisky. W aromacie wyraźne nuty dymu oraz słodu połączone z elementami toffi oraz przypraw. W smaku również wyraźny dym, kakao a nawet dębina.
Whisky single malt ze szkockiego regionu Highland od destylarni Loch Lomond. Z każdym łykiem towarzyszą nam nuty owocowe oraz lekka słodycz wanilii.
Szkocka whisky typu single malt w eleganckim kartoniku.
Opis
Whisky single malt ze szkockiego regionu Highland od destylarni Loch Lomond. Z każdym łykiem towarzyszą nam nuty owocowe oraz lekka słodycz wanilii.
Jak sama nazwa wskazuje, alkohol ten będzie odpowiednim wyborem dla fanów dymnej whisky. W aromacie wyraźne nuty dymu oraz słodu połączone z elementami toffi oraz przypraw. W smaku również wyraźny dym, kakao a nawet dębina.
Whisky, która powstała w Irlandii, stworzona została z połączenia dwóch stylów. Single Malt oraz Single Pot. Potrójna destylacja oraz leżakowanie w beczkach po bourbonie z amerykańskiego dębu nadały jej wyjątkowego charakteru. Aromat owoców oraz przypraw z nutami pieprzu i słodyczy. W smaku uraczy nas nutami wanilii, toffi oraz słodu, który w pełni rośnie w Irlandii.
Whisky produkowana w 100% ze słodu jęczmiennego z regionu Bajio w Meksyku. Dzięki swojej unikalnej recepturze stała się najbardziej pożądaną whisky w czasach prohibicji. Destylat dojrzewa przez 3 lata w lekko zwęglonych beczkach z amerykańskiego dębu. Wyczuwalny w smaku jest słód jęczmienny, wanilia, dąb, nuty owocowe i dym, a w tle delikatna czekolada i orzechy. Finisz jest dymno-miodowy z długim, gładkim wykończeniem.
Bies Whiskey Polish Chardonnay Cask Finish to efekt współpracy między Whisky Embassy a Ima Distillery, stworzony z myślą o polskim rynku. Powstała z 5-letniego irlandzkiego destylatu, który następnie dojrzewał przez 6 miesięcy w beczce po winie Chardonnay z winnicy Turnau. Dzięki temu procesowi whiskey nabrała unikalnych nut smakowych, które łączą w sobie irlandzką tradycję destylacji z polskim akcentem winiarskim. To finiszowanie nadało trunkowi wyjątkowy charakter i głębię smaku. Nazwa "Bies" odnosi się do słowiańskiej mitologii, a motyw ćmy na etykiecie symbolizuje połączenie tradycji gorzelniczych Irlandii i Polski.
Przedstawiamy Glenallachie 11-letnią z edycji Small Batch #8 z 2012 roku, wydaną w 2024 roku. Ta szkocka whisky jest świadectwem kunsztu i zaangażowania destylarni Glenallachie, znanej ze swojego innowacyjnego podejścia do produkcji whisky. Starzona w starannie dobranych beczkach po sherry Oloroso, oferuje wyjątkowy profil smakowy, który ukazuje charakterystyczny wpływ sherry, butelkowany przez Signatory Vintage z mocą 48,2%
Sama nazwa kieruje nas na to, co whisky ta ma do zaoferowania. Aromaty dymu, torfu, czekolady to cechy charakterystyczne każdej butelki.
10-letni single malt idealny zarówno dla nowicjuszy, jak i koneserów whisky. The Original jest najprawdziwszą definicją stylu Glenmorangie - elegancki i kwiatowy, miękki, łagodny i kremowy.
Destylowany w najwyższych destylarniach w Szkocji, ten single malt charakteryzuje się miękkością i złożonością - przyjemny paradoks, który pomógł tej mieszance ustanowić wysoką poprzeczkę dla whisky z Highland.
Zimowa edycja Szkockiej whisky Glenmorangie. Finiszowanie w beczkach po winie Marsala nadała jej klasycznych aromatów owoców. Aromaty toffi łączą się z miodem oraz kwiatami. Odrobina pikanterii w smaku połączona z typowo zimowymi smakami zimy, takimi jak cynamon czy goździki.
Glenglassaugh Portsoy Single Malt Scotch Whisky to wyjątkowa edycja o mocy 49,1%, dostępna w butelce 0,7 litra. Ta szkocka whisky powstała w nadmorskiej destylarni Glenglassaugh, położonej na styku regionów Highland i Speyside, co wpływa na jej unikalny charakter. Dojrzewa w beczkach po bourbonie, sherry i porto, co nadaje jej tropikalną słodycz i głęboki bursztynowy kolor bez sztucznych barwników. Aromat przypomina morskie fale z nutami tropikalnych owoców, sherry, alg i lukrecji. W smaku dominuje ciemna czekolada, soja, mango i sól morska. To harmonijne połączenie nadmorskiego klimatu i dębowych beczek, które tworzą intrygujący profil smakowy. Idealna do degustacji bez dodatków, najlepiej w kieliszku tulipanowym, by w pełni docenić jej bogate aromaty.
Glenmorangie A Tale of the Forest to trzecia edycja w corocznej serii Glenmorangie, która bada różne tematy, od Ciasta po Zimę. W tej odsłonie Dr. Bill Lumsden zastosował innowacyjne podejście do przygotowania słodu. Zamiast tradycyjnych metod kończenia stosowanych w poprzednich edycjach, słód użyty w tej whisky jest suszony – w branżowym terminie mówimy o „kilnowaniu” – z wykorzystaniem unikalnej mieszanki jałowca, kory brzozowej i kwiatów wrzosu. Ta starożytna technika, przypominająca metody używane do suszenia słodu przeznaczonego do piwa, pozwala esencji leśnych roślin infuzować się w słodzie, podobnie jak dym torfowy wpływa na inne whisky. Dodatkowo, niezwykła grafika zdobiąca butelkę i opakowanie została stworzona przez uznaną artystkę Pomme Chan.
Seria Cask Craft autorstwa destylarni Murray McDavid to sposób by pokozać wpływ finiszowania w różnych beczkach na whisky.
Prezentowana whisky została zrobiona przez destylarnie Loch Lomond znajdującą się w regionie Highland. Zostałą ona stworzona przy użyciu torfowego destylatu i finiszowana w beczkach po winie wzmacnianym Porto oraz po Maderze.
Całość daje Słodko-dymny smak i aromat
Whisky po dojrzewaniu w beczkach po bourbonie i czerwonym winiena kilka miesięcy trafiała do beczek po Sherry Oloroso.
Linkwood Vintage 2012 to edycja od Signatory- połączenie dwóch beczek po sherry Oloroso, zawierających 11-letnią whisky Linkwood. Charakteryzuje się dużą owocowością oraz nutami czekolady, typowymi dla tej klasycznej whisky ze Speyside. Butelkowana bez dodatku barwników i bez filtracji na zimno.
Paprocky Single Malt to whisky o delikatnym charakterze, wzbogacona owocowym bukietem, w którym dominują aromaty zielonych jabłek i gruszek. Na finiszu wyraźnie wyczuwalne są nuty tytoniu oraz karmelowego słodu. Whisky leżakowana w beczkach Virgin Oak.
Kolejna wyjątkowo dobra i świetnie wyceniona whisky single malt od renomowanego niezależnego bottlera, Signatory Vintage. Destylat, wyprodukowany w 2010 roku w nieujawnionej destylarni na Orkadach, dojrzewał przez 14 lat w beczkach po sherry Oloroso pierwszego napełnienia, zanim został, zabutelkowany z mocą 100 proof, czyli 57,1% ABV.
Dalmore Luminary No.3 – The Collectible to 17-letnia whisky single malt, limitowana do 20 000 butelek. Dojrzewała w beczkach po bourbonie, a następnie finiszowana w siedmiu typach beczek, m.in. po Calvadosie, sherry i czerwonym winie. Aromat łączy nuty sadu, madagaskarskiej wanilii, cynamonu i wody różanej. Na podniebieniu wyczuwalne są toffi, czerwone jabłka, tarta tatin, kakao, lukrecja, kardamon, pomarańcze sewilskie i zielona herbata. Finisz długi i elegancki, z akcentami moreli, jeżyn, brioszki i kory cynamonowca. Designerskie opakowanie nawiązuje do rzeźby The Rare oraz szkockiego krajobrazu Highlands.
Aby uchwycić istotę wizyty w lodziarni, legendarny twórca whisky, Dr. Bill Lumsden, stworzył tę wyjątkową Glenmorangie, starając się w mieszance beczek po bourbonie i specjalnie opalonych nowych dębowych beczkach. Te nowe beczki zostały wybrane ze względu na wysoką zawartość waniliny, organicznego związku obecnego w dębie, który dodaje bogatego smaku wanilii. Efektem jest wciągająca whisky z Highlands, bogata w złożoność, z wyraźnymi nutami migdałów, kokosa i brioche, a także akcentami słodkiego anyżu, cytryny i, oczywiście, lodów.