- Obecnie brak na magazynie
Whisky Single Malt o aromacie karmelu, jabłek oraz wanilii. W smaku natomiast uraczy nas lekkością oraz wyczuwalnymi pieczonymi jabłkami połączonymi z nutami cynamonu i ziela angielskiego.
Jak sama nazwa wskazuje, alkohol ten będzie odpowiednim wyborem dla fanów dymnej whisky. W aromacie wyraźne nuty dymu oraz słodu połączone z elementami toffi oraz przypraw. W smaku również wyraźny dym, kakao a nawet dębina.
Jak sama nazwa wskazuje, alkohol ten będzie odpowiednim wyborem dla fanów dymnej whisky. W aromacie wyraźne nuty dymu oraz słodu połączone z elementami toffi oraz przypraw. W smaku również wyraźny dym, kakao a nawet dębina.
Whisky Single Malt o aromacie karmelu, jabłek oraz wanilii. W smaku natomiast uraczy nas lekkością oraz wyczuwalnymi pieczonymi jabłkami połączonymi z nutami cynamonu i ziela angielskiego.
Whisky single malt ze szkockiego regionu Highland od destylarni Loch Lomond. Z każdym łykiem towarzyszą nam nuty owocowe oraz lekka słodycz wanilii.
Dwunastoletnia, szkocka whisky single malt pochodząca z regionu Speyside. Widoczna na etykiecie informacja: Double cask matured oznacza, że whisky dojrzewała w dwóch rodzajach beczek: po bourbonie oraz po hiszpańskim winie, sherry Oloroso. Słodki, waniliowy smak nadała jej beczką po bourbonie, natomiast beczka po sherry Oloroso wzbogaciła ją w nuty korzenne i owocowe.
Kolejna wyjątkowo dobra i świetnie wyceniona whisky single malt od renomowanego niezależnego bottlera, Signatory Vintage. Destylat, wyprodukowany w 2010 roku w nieujawnionej destylarni na Orkadach, dojrzewał przez 14 lat w beczkach po sherry Oloroso pierwszego napełnienia, zanim został, zabutelkowany z mocą 100 proof, czyli 57,1% ABV.
Pierwszy Single Malt z destylarni Ardnamurchan Distillery.
Cameronbridge to jedna z najstarszych szkockich gorzelni produkujących grain whisky, znana z destylacji na aparatach Coffeya, które nadają trunkowi kremowy i łagodny charakter. Prezentowana 16-letnia whisky została wydana jako trzecia pozycja w serii 100 Proof od niezależnego bottlera Signatory Vintage, obejmującej ekskluzywne edycje o mocy minimum 57,1% alkoholu. Nazwa serii nawiązuje do dawnej jednostki „proof”, określającej zawartość alkoholu w whisky – jeśli zwilżony nią proch strzelniczy zapalał się, oznaczało to odpowiednią moc, pozwalającą beczkom przetrwać morskie podróże. Ten wyjątkowy trunek dojrzewał w beczkach po sherry Oloroso typu first fill i second fill, dzięki czemu zyskał głębię aromatu i elegancki, złożony smak charakterystyczny dla najlepszych grain whisky ze Speyside.
Whisky MAC-TALLA Strata spędziła 15 lat w beczkach po sherry oraz bourbonie, dzięki temu trunek z wyspy Islay charakteryzuje się kolorem miedzi oraz pełnym i okrągłym aromatem.
The Glenrothes Makers Cut dojrzewa w beczkach pierwszego napełnienia od sherry. Single Malt z kolekcji Soleo, wypełnia elegancką, okrągłą butelkę w której zawarta jest moc 48,8% alkoholu.
Single Malt whisky, silnie torfowa powstała ze Szkockiego importowanego słodu. Wyczujemy w nim aromat przejrzałych bananów, kamfory, pieczywa. Lekko dymna i imbirowa.
Seria Cask Craft autorstwa destylarni Murray McDavid to sposób by pokozać wpływ finiszowania w różnych beczkach na whisky.
Prezentowana whisky została zrobiona przez destylarnie Benrinnes znajdującą się w regionie Speyside i zostałą ona finiszowana w beczkach po winie wzmacnianym Porto Tawny. Whisky ta prezentuje zauważalne nuty smakowe czerwonych owoców oraz długi kremowy finisz.
Whisky pełna doznań smakowych oraz zapachowych. Efekt ten daje sposób leżakowania whisky, w którego procesie bierze udział aż sześć różnych beczek. Dojrzewa ona w beczkach po sherry, porto, amerykańskim bourbonie, marsali, maderze oraz francuskim winie. Nadaje to niezwykłego charakteru, w którym wyczujemy nuty czekolady, karmelu, owoców oraz przypraw.
Przedstawiamy Glenallachie 11-letnią z edycji Small Batch #8 z 2012 roku, wydaną w 2024 roku. Ta szkocka whisky jest świadectwem kunsztu i zaangażowania destylarni Glenallachie, znanej ze swojego innowacyjnego podejścia do produkcji whisky. Starzona w starannie dobranych beczkach po sherry Oloroso, oferuje wyjątkowy profil smakowy, który ukazuje charakterystyczny wpływ sherry, butelkowany przez Signatory Vintage z mocą 48,2%
Scapa 10YO to wyjątkowa single malt z Orkadów, destylowana na wyspie Mainland w destylarni znanej z unikalnego alembiku Lomond. Ten rzadki sposób destylacji zapewnia whisky gładkość i bogactwo owocowych aromatów. Dojrzewa przez 10 lat w beczkach z amerykańskiego dębu, które nadają jej waniliowe i miodowe nuty oraz łagodzą profil smakowy. W aromacie dominuje słodycz świeżych jabłek, miodu i wanilii, przeplatana subtelnymi akcentami morskiej soli i delikatnego dymu. Smak aksamitny, pełen dojrzałych owoców, z lekkim słonym posmakiem, który przypomina morski klimat wysp. Finisz średnio długi, lekko pikantny, z nutami suszonych owoców i miodu. Scapa 10YO to idealny wybór dla fanów łagodnych, aromatycznych whisky z charakterem.
Wyprodukowany wyłącznie z jęczmienia zebranego w pobliżu Kingsbarns we wschodnim Fife, jest to czysty, złożony Lowland single malt. W nosie nuty bananów, ananasów, czerwonych jagód i lekka nuta ziołowa. Podniebienie jest lekkie, owocowe i kwiatowe, z nutami toffi, kremowej tarty i czerwonych porzeczek, z nutą imbiru.
Loch Lomond Single Grain to elegancka szkocka whisky o pełnym smaku zboża i gładkości, która sprawia, że jest niezwykle łatwa do picia. Charakteryzuje się wyraźnym smakiem miękkich owoców i kremowej wanilii, z nutami dymu i torfu.
Ardbeg Smoketrails Manzanilla Edition to wyjątkowa wersja z serii Travel Retail, która łączy klasyczne dojrzewanie w beczkach po bourbonie z wykończeniem w starannie dobranych beczkach po manzanilli z Sanlúcar de Barrameda. Efektem jest mocny, torfowy single malt o złożonym, choć przyjaznym profilu. W aromacie dominuje słodki dym, tar, glony morskie, bryza nadmorska, skórzany akcent i nuta oliwkowej zalewy. W smaku poczujesz dym, spaleniznę, palone drewno, wanilię, tropikalne owoce, sól morską, limonkę i charakterystyczny pylący popiół. Finisz średniej długości, z pikantnym oddechem soli, smolistym dymem i subtelnym akcentem anyżu. To whisky doskonale zbalansowana między tradycją Islay a wpływem słodkiego sherry — idealna dla tych, którzy szukają czegoś z charakterem i podróżą smakową.
Powstała w 2006 roku whisky single cask spędziła 15 lat w jednej beczce. Z beczki dej udało się rozlać jedynie 286 butelek, co czyni trunek wyjątkowym. W aromacie wyczujemy aromaty fiołków oraz jaśminu.