- Obecnie brak na magazynie
Jasne, świeże chardonnay o aromatycznym bukiecie brzoskwiń i nektarynek. Na podniebieniu soczyste smaki owoców cytrusowych i białej brzoskwini, uzupełnione nutami miękkiego, pikantnego dębu.
Elegancka, aromatyczna, miękka i zmysłowa o zapachu róż, tymianku i wanilii. Fantastyczna grappa produkowana przez legendarną rodzinę Nonino, przepełniona jest kwiatowymi aromatami i pikantnymi cytrusowymi przyprawami. Na podniebieniu wyczuwalne są smaki pomarańczy i kwiatów, które w połączeniu z czystością i miękkością spirytusu tworzą eleganckie doznanie grappy.
Smak grappy, podobnie jak wina, zależy od rodzaju i jakości użytych winogron, a także od specyfiki procesu destylacji. Grappa powstaje w wyniku destylacji skórek, miąższu, pestek i łodyg (czyli wytłoków) pozostałych po tłoczeniu winogron. Pierwotnie produkowano ją, aby zapobiec marnotrawstwu poprzez wykorzystanie tych resztek. Podobny napój, znany jako acquavite d'uva, jest wytwarzany poprzez destylację całego moszczu.
We Włoszech grappa podawana jest głównie jako digestivo lub napój po kolacji. Jej głównym celem było ułatwienie trawienia ciężkich posiłków. Grappa może być również dodawana do kawy espresso, aby stworzyć caffè corretto, czyli "poprawioną kawę". Inną odmianą tego napoju jest ammazzacaffè ("zabójca kawy"): najpierw pije się espresso, a następnie kilkadziesiąt mililitrów grappy podawanej w osobnej szklance. W Wenecji Euganejskiej występuje resentin ("mały płukacz"): po zakończeniu filiżanki espresso z cukrem, do prawie pustej filiżanki wlewa się kilka kropel grappy, wiruje i wypija jednym łykiem.
Elegancka, aromatyczna, miękka i zmysłowa o zapachu róż, tymianku i wanilii. Fantastyczna grappa produkowana przez legendarną rodzinę Nonino, przepełniona jest kwiatowymi aromatami i pikantnymi cytrusowymi przyprawami. Na podniebieniu wyczuwalne są smaki pomarańczy i kwiatów, które w połączeniu z czystością i miękkością spirytusu tworzą eleganckie doznanie grappy.
Jasne, świeże chardonnay o aromatycznym bukiecie brzoskwiń i nektarynek. Na podniebieniu soczyste smaki owoców cytrusowych i białej brzoskwini, uzupełnione nutami miękkiego, pikantnego dębu.
W kieliszku żółty i jasny, to łagodne, słodko-gorzkie piękno oferuje karmel i wanilię, wzmocnione przez ziele angielskie i gorzką pomarańczę. Choć Nonino jest najbardziej znane z grappy, warto poszukać tego amaro, aromatyzowanego ziołami z gór Friuli. Polecamy do deserów lub jako ciekawą odmianę negroni.
Grappa Friulana to biała grappa otrzymywana z wyselekcjonowanych wytłoków z białych i czerwonych winogron pochodzących z winnic Friuli. Liczne alkohole, które mają swoje rodzinne miasta w różnych regionach Włoch. Bez wątpienia Nonino Friulana jest najbardziej reprezentatywnym i najstarszym z określonych terytoriów tego europejskiego kraju.
Opakowanie bez kartonika.
Powstała w wyniku destylacji wytłoków z wybranych winogron Prosecco, grappa ta jest strukturalna, a jednocześnie elegancka. Jest świeża i lekka z nutą słodyczy - idealny dodatek do ciast, lodów lub sałatki ze świeżych owoców. Jest w 100% destylowana metodą rzemieślniczą.