Obfite aromaty czarnej wiśni, dojrzałe owoce na węchu z nutą ostrości. To głębokie i pełne wino ma aksamitne podniebienie. Mocne i intensywne, a jednocześnie zrównoważone, bogate w delikatne garbniki o przyjemnym długim wykończeniu.
Jest 325 produktów.
Wino skomponowane w 85% z toskańskiej odmiany Sangiovese z domieszką Merlot (5%), Alicante (5%) i Petit Verdot (5%), gdzie Merlot dodaje mu krągłości i aromatów, Alicante - koloru, a Petit Verdot nieco swej struktury.
Czerwone wino o kolorze dojrzałej wiśni. Aromaty wiśni, czereśni z pestką, jeżyny, borówki. Nuty dymne połączone z aromatami palonego karmelu. W ustach dominujący smak czerwonych owoców i wanilii. Całość przyjemnie kwasowa.
Czerwone, wytrawne wino. Wyczuwalny smak jeżyny, czerwonych owoców pestkowych i dębowej beczki.
Ekstraktywne, wytrawne wino czerwone, wykonane z odmian Cabernet Dorsa, Cabernet Cortis, Cabernet Franc. Dominuje aromat czarnej porzeczki , słodkiej czerwonej papryki, owocu czarnego bzu, aronii, czereśni i jeżyny z delikatnym niuansem wanilii. Pełne, mocne z wyczuwalną wyraźną nutą dojrzałych tanin. Bardzo duży potencjał dojrzewania. Najlepiej łączyć go z mocnymi daniami z grillowanej, pieczonej lub smażonej wołowiny â polędwica, befsztyk, żeberka, do tego gęste, ciemne sosy z pieprzem. Wino jest kontynuacją najbardziej utytułowanego polskiego czerwonego wina w historii Cabernetisa 2015 , który został doceniony zarówno w kraju jak i za granicą.
Pełne i ekstraktywne czerwone wino jest kompozycją kilku szczepów: Zweigelt, Rondo i Regent, starannie ze sobą połączonych. W aromacie odnajdziemy czarną porzeczkę, jeżyny, czereśnie i paprykę. W tle ujawniają się także nutki korzenne, wędzonej śliwki i tytoniu. Wino złożone, ciemno purpurowe i długie w smaku. Wino z bardzo ciepłego i udanego rocznika, wyraźnie są wyczuwalne dojrzałe, aksamitne taniny pochodzące z nieco dłuższej maceracji. Wino ciekawie ewoluuje w kieliszku. Polecane do dań z wołowiny jak i gęsiny
Wino o kolorze głębokiej czerwieni. Aromaty ciemnych owoców i ziół. Obfity i gładki smak o długim finiszu. Wino dojrzewało przez 6 miesięcy w dębowej beczce.
Przyjemne i charakterystyczne aromaty czereśni, pieprzu i ziół. Idealnie komponuje się z makaronami i kuchnią śródziemnomorską.
Wino posiada kolor dojrzałej wiśni z dodatkami rubinowych refleksów. Posiada wyczuwalny aromat czerwonych owoców. Idealne do jagnięciny i dziczyzny.
Wino posiada głęboki rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. W smaku intensywne z aromatem ciemnych owoców. Pełne i wyraziste z delikatną waniliową nutą. Idealnie komponuje się z wędlinami i serami, a także z mięsami z grilla.
Czerwone wino o wiśniowym kolorze. W smaku wyczuwalne aromaty dojrzałych śliwek i jeżyn, a także nuty anyżu i lukrecji. Idealnie komponuje się z daniami kuchni śródziemnomorskiej.
Czerwonorubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Intensywny aromat owocowy z wyraźnymi nutami czarnej porzeczki i owoców leśnych. Na podniebieniu wyczuwalne czerwone owoce z delikatnym, pikantnym posmakiem tymianku. Idealnie komponuje się z dojrzałymi serami, wędlinami i makaronami.
Intensywny i złożony bukiet z nutami śliwek i wiśni. Delikatne aromaty wanilii. W smaku pełne, harmonijne i miękkie. Lekko pikantny finisz. Idealnie komponuje się z daniami, z czerwonego mięsa.
Lubuskie wino ze szczepu Pinot Noir. Wyczuwalne aromaty dymu, wędzonej śliwki, maliny i truskawki. Możliwe długie leżakowanie w butelce.
Wino o głębokim czerwono-purpurowym kolorze z fioletowo-czarnymi refleksami. Intensywny i trwały aromat owocowy z wyraźnymi nutami czarnej porzeczki, owoców leśnych i wanilii. Smak balsamiczny i lekko pikantny z nutą wanilii. Wino o pełnej strukturze, aksamitne i harmonijne. Długa i lekko pikantna końcówka.
Rubinowo-czerwony kolor z fioletowymi refleksami. Aromaty dojrzałych owoców śliwkowych z przyjemną nutą kakao i wanilii. W smaku dojrzałe ciemn owoce. Aksamitny smak i miękka budowa z intensywnym finiszem.
Czerwone wino ze szczepu Pinot Noir, stworzone w lubuskiej winnicy Ingrid mieszczącej się w miejscowości Łaz.
Czerwone, wytrawne wino pochodzące z Włoch.
Czerwone, wytrawne wino, pochodzące z włoskiego regionu Volpaia.
Wytrawne, czerwone wino, pochodzące z Francji z Doliny Rodanu.
Włoskie wytrawne, czerwone wino o rubinowej barwie. Polecane do dań z Grilla
Słodkie wino aromatyzowane z nutami poziomki o intensywnym, rubinowym kolorze. Bardzo charakterystyczny smak czerwonych owoców. Delikatnie musujące.
Włoskie, półwytrawne, czerwone wino. Wyczujemy w nim nuty wanilii, dębu, momentami nawet tytoń połączony z czarnymi soczystymi owocami. Długie i gęste na finiszu.
Półwytrawne, czerwone wino pochodzące z Włoch. Ciemnoczerwona, intensywna barwa skrywa w sobie aromaty dojrzałych czerwonych owoców z nutami kwiatowymi. W intensywnym smaku wyczujemy delikatne taniny w akompaniamencie czerwonych owoców. Pełne i gładkie.
Wino Czerwone
Wino czerwone i jego produkcja
Różne odmiany wina czerwonego doceniane są przez koneserów na całym świecie. Proces powstawania tego trunku rozpoczyna się od zebrania czerwonych winogron. Czynność ta może być wykonywana ręcznie bądź mechanicznie. Następnie bardzo ważne jest dokonanie selekcji, podczas której usuwane są wszystkie te winogrona, które nie spełniają norm jakości. A zatem są niedojrzałe, uszkodzone, nadgnite czy spleśniałe. Kiedy pozostaną wyłącznie najlepsze winogrona, wówczas przychodzi czas na ich odszypułkowanie i zgniecenie na miazgę przy pomocy specjalnego młynka. Wina czerwone najczęściej powstają z takich szczepów, jak Cabernet Sauvignon, Pinot Noir czy Merlot. Wszystkie te odmiany charakteryzują się tym, że skórka gron jest koloru granatowego lub wręcz czarnego. Jest to bardzo ważne w procesie produkcji wina czerwonego, ponieważ w zdecydowanej większości miąższ winogron jest jasny, a barwniki zawarte są jednie w skórkach winogron. W procesie maceracji zostają one uwolnione i właśnie im zawdzięczamy piękny, czerwony kolor wina. W przypadku młodych win barwa będzie intensywnie fioletowa. Dojrzałe wino czerwone charakteryzuje się ceglaną czerwienią, natomiast starsze roczniki posiadają odcienie brązu. Jeżeli chodzi o dojrzewanie, to ze wszystkich rodzajów win wino czerwone potrzebuje na to najwięcej czasu – minimum pięć miesięcy. Ale często butelkowane jest dopiero po upływie roku lub dwóch. Zanim to nastąpi przeprowadzane jest jeszcze filtrowanie bądź pozbywanie się osadu za pomocą innych metod.
Czerwone wina – do czego pasują?
Podstawowy podział, którego można dokonać względem wina czerwonego, to ten odnoszący się do smak. I tak wyróżniamy czerwone wino wytrawne, półwytrawne, półsłodkie oraz słodkie. Wino czerwone podajemy zarówno do obiadu, jak i do kolacji. Ale bardzo ważną kwestią jest odpowiedni dobór wina czerwonego pod potrawę. Bowiem czerwone wino wytrawne będzie idealne do pieczonych mięs, takich jak gęś, kaczka oraz dziczyzna, a półwytrawne doskonale podkreśli smak czerwonego mięsa, a także grillowanej wołowiny i wieprzowiny. Pozostałe dwa rodzaje win, czyli półsłodkie i słodkie zarezerwowane jest do deserów. Czerwone wino półsłodkie oprócz tego, że można podawać z ciastami i lodami świetnie pasuje też do serów. Powodem, dla którego warto sięgać po ten trunek, są właściwości czerwonego wina. Kieliszek wypity do obiadu pozytywnie wpłynie na układ krwionośny, a sięgając po niego regularnie, można uchronić się przed wystąpieniem chorób serca. A jaka powinna być temperatura serwowanych win czerwonych? Otóż, jeżeli chodzi o czerwone wino wytrawne, to najlepiej smakuje w temperaturze między szesnaście a osiemnaście stopni Celsjusza. Ale wino czerwone lżejsze powinno być nieco chłodniejsze w granicach dwunastu – czternastu stopni Celsjusza.
Dobre czerwone wino to niesamowite doznania smakowe i idealny dodatek do uroczystych spotkań przy stole. Ten wysokiej jakości trunek o czerwonej barwie, jak żaden inny wpisuje się w klimat randek i kolacji we dwoje. W naszym sklepie znajduje się bogata kolekcja czerwonych win z różnych stron świata, które zachwycą zarówno koneserów, jak i amatorów tego wyjątkowego trunku.