Wódka Belvedere Pure została stworzona naturalnie - wytwarzana wyłącznie z polskiego żyta, czystej wody i destylowana w procesie ogniowym, Belvedere nie zawiera dodatków, posiada certyfikat koszerności i jest produkowany zgodnie z przepisami prawnymi wódki polskiej, które nakazują, że nic nie może być do wódki dodane. Wyprodukowane w jednej z najstarszych działających destylarni na świecie, która produkuje wódkę od 1910 roku, Belvedere Master Rye Distillers czerpie z 600-letniej historii polskiego wytwarzania wódki, aby kunsztownie przerobić polskie żyto w niesamowitą wódkę o wyraźnym smaku i charakterze.
Jest 231 produktów.
Zrobiona z natury - wytwarzana wyłącznie z polskiego żyta, oczyszczonej wody i procesu destylacji ogniowej, Belvedere zawiera zero dodatków, posiada certyfikat koszerności i jest produkowany zgodnie z przepisami prawnymi wódki polskiej, które nakazują, że nic nie może być dodawane. Wyprodukowane w jednej z najdłużej działających polskich destylarni na świecie, która produkuje wódkę od 1910 roku, Belvedereâs Master Rye Distillers czerpie z 600-letniej historii polskiego wytwarzania wódki, aby kunsztownie przerobić polskie żyto w niezwykłą wódkę o wyraźnym smaku i charakterze.
Przedestylowane rzemieślnicze piwo to nielada gratka dla pasjonata unikalnych trunków.
Aromaty wydobyte zostały z organicznych cytrusów, aby zaspokoić podniebienia oraz pragnienie czułości największych smakoszy.
Połączenie kilku destylatów, uważnie skomponowane smaku jabłka, gruszki, czarnej porzeczki, śliwki i aronii.
Destylat wytworzony z kwiatów czarnego bzu zebranych na polskich polach.
Wytłoki pochodzą z winogron z winnicy Ingrid, oraz winnicy Żelazny, z okolic Zielonej Góry.
Czarny charakter - czarna porzeczka skrywa mroczną tajemnicę. Nie wyjawi jej nikomu za wyjątkiem destylarki, z którą prowadzi swoją czarne interesy.
Czerpiąc z długiej tradycji produkcji wódki w Polsce, nasza mała destylarnia, położona w zachodniej części kraju, produkuje wódkę od ponad 200 lat. Współpracując z mistrzem gorzelniczym Urszulą Wójcik, powróciliśmy do metod produkcji popularnych w XVIII i XIX wieku, aby stworzyć doskonałą wódkę premium o prawdziwym smaku, silnym charakterze i zauważalnej różnicy.
Polska wódka Belvedere w połączeniu z wyrazistą gruszką i korzeniem imbiru, a także skrystalizowanego miodu. Idealna do drinków, a także solo w kieliszku.
Polska wódka Belvedere w połączeniu z cytryną i bazylią. Idealna do drinków, a także solo w kieliszku
Polska wódka premium, której tradycja sięga niemal 200 lat. Alkohol wytwarzany jest z najwyższej jakości spirytusu oraz wody, do tego filtrowany jest węglem z Polskich drzewł. Wódka uważana za jedną z najlepszych na rynku. W tym wypadku wódka ta, uraczona jest karmelowym aromatem w miniaturowym wydaniu
Polska wódka premium, której tradycja sięga niemal 200 lat. Alkohol wytwarzany jest z najwyższej jakości spirytusu oraz wody, do tego filtrowany jest węglem z Polskich drzew. Całość zalana jest do ręcznie wykonanej butelki, której cechą charakterystyczną jest kryształ. Wódka uważana za jedną z najlepszych na rynku. W tym wypadku wódka ta, uraczona jest kokosowym aromatem w miniaturowym wydaniu.
Polska wódka premium, której tradycja sięga niemal 200 lat. Alkohol wytwarzany jest z najwyższej jakości spirytusu oraz wody, do tego filtrowany jest węglem z Polskich drzew. Całość zalana jest do ręcznie wykonanej butelki, której cechą charakterystyczną jest kryształ. Wódka uważana za jedną z najlepszych na rynku. W tym wypadku wódka ta, uraczona jest truskawkowym aromatem w miniaturowym wydaniu.
Chopin to wódka tworzona w Polsce w rodzinnej destylarni we wsi Krzesk. Powstaje z najwyższej jakości składników z lokalnych pól uprawnych. Każdy etap tworzenia tej wysokiej jakościowo wódki poczynając od zbiorów poprzez fermentacje, na zabutelkowaniu kończąc wykonywany jest ręcznie, w rezultacie czego wódka Chopin to coś więcej niż tylko alkohol.
Czysta wódka, która powstała w 2018 roku na cześć rocznicy 100-lecia Czechosłowacji. Współpracujące ze sobą państwa na znak swojej przyjaźni stworzyły alkohol idealny na prezent dla Twojego przyjaciela. Wyczuwalne w nim nuty lukru, biszkoptów, wanilii i cukru pudru, zaskoczą wszyskich. Etykieta wódki nawiązuje do wspólnej przyjaźni i współpracy krajów.
Wódka, której nazwa budzi emocje. Niech jedno to nie zwiedzie, trunek ten jest delikatny o ciekawym smaku.
Bezglutenowa wersja czystej wódki wyprodukowanej w Litwie.
Zdobywca wielu nagród w kategorii wódek smakowych, pochodząca z Litwy. Smak ogórka sprawia, że wódka ta jest wyjątkowo orzeźwiająca.
Wyprodukowana w 100% w Polskich górach, to alkohol dobrze znany większości Polaków. Miodonka to nic prostszego jak połączenie wody, spirytusu i miodu. Najlepiej smakuje podana ciepła, lecz sprawdzi się idealnie również jako dodatek do np. herbaty.
Wódka regionalna prosto z Bieszczad. 18 lat spędzonych w beczce odbiło się na smaku i aromacie trunku, w którym wyczujemy lekką goryczkę z nutami dębu oraz aromat zbliżony do Brandy.
Niech nazwa was nie zmyli, gdyż ta wódka premium charakteryzuje się delikatnym smakiem oraz łagodnym aromatem. Szcześciokrotnie destylowana.
Miniaturowa wersja polskiej wódki premium Pravda. W tym przypadku o smaku ananasowym.
Wódka
Wódka – znak rozpoznawczy polskiej biesiady
Nie ma chyba ważniejszego dla polskiej kultury alkoholu niż wódka. Króluje na kameralnych domówkach i weselnych stołach; jest obowiązkowym składnikiem wielu drinków. Należne jej uznanie zyskała szczególnie polska wódka – najlepsze polskie marki goszczą w kieliszkach całego świata. Nic dziwnego, bowiem polskie wódki mają bogatą tradycję i historię. Produkcję wódki na masową skalę w Polsce rozpoczęto w okolicach XVI wieku; „gorzałkę” pokochały w szczególności wyższe sfery. Na przestrzeni wieków popularność wódki jedynie wzrastała, a napój stał się najczęściej wybieranym alkoholem w praktycznie każdej grupie społecznej Polski.
Kilka słów o produkcji polskiej wódki
Wódkę zalicza się do alkoholi wysokoprocentowych – zawartość alkoholu nie spada w niej poniżej poziomu 37,5%. Powstaje w wyniku destylacji alkoholu, na bazie tradycyjnych zbóż lub ziemniaków. Uzyskany po destylacji spirytus powinien być jak najbliższy czystemu alkoholowi etylowemu. Alkohol następnie jest mieszany z czystą, krystaliczną wodą – osłabia się w ten sposób alkohol do poziomu ok. 40%. Na tym etapie do wódki często dodaje się mieszanki smakowe i aromatyczne, na przykład destylowany spirytus owocowy.
W przeciwieństwie do wielu innych alkoholi – na przykład wina lub whisky – od wódki nie wymaga się leżakowania. Po zakończeniu produkcji trunku można ją od razu butelkować i sprzedawać.
Wódka: czysta czy smakowa?
Pośród wódek wyróżniamy dwa główne jej rodzaje – wódki czyste oraz wódki smakowe, zwane również gatunkowymi.
Czysta wódka zajmuje szczególne miejsce w kulturze krajów Europy Środkowej i Wschodniej. Dla wielu to właśnie ona jest synonimem alkoholu; w trakcie spotkań gromadzi przy sobie wszystkich gości, a jej picie jest swego rodzaju rytuałem. Według jakości dzieli się wódki czyste na zwykłe, wyborowe oraz luksusowe – powstałe z wielokrotnie rektyfikowanego spirytusu. Czystą wódkę podaje się mocno schłodzoną (lecz nie zmrożoną!), co wydobywa z niej wszystkie aromaty. Alternatywą dla osób, które nie są miłośnikami mocnego aromatu czystej wódki, są wódki smakowe. Do ich składu dodaje się owocowe destylaty, zioła, wyciągi roślinne czy olejki zapachowe – wszystko w celu uczynienia z wódki jak najprzyjemniejszego w smaku i aromacie trunku. Wódka gatunkowa, zwłaszcza słodka, nie musi być podawana w tak niskiej temperaturze, jak wódka czysta; jest ona często podawana jako aperitif.
Z czym pić wódkę? Zagryzamy czy popijamy?
Picie wódki jest, jak wspomnieliśmy wcześniej, rytuałem – nie powinno więc przy niej zabraknąć czegoś, co zmieni smak w ustach i złagodzi moc alkoholu. Na polskich stołach obok kieliszków często znajdziemy tzw. zagryzkę. Do klasyków należą ogórki oraz kiełbaski; świetnie sprawdza się tłuste mięso, pokrojone na mniejsze kawałki. Dobrym uzupełnieniem wódki mogą być także potrawy rybne lub przekąski wegetariańskie – tak naprawdę wszystko zależy od naszych preferencji.
Wódkę, ze względu na moc zawartego w niej alkoholu, warto również popijać. Dobrze dobrany napój nie tylko zapewni przyjemne doznania smakowe, ale i pomoże zapobiec złemu samopoczuciu w dniu następnym. Do degustacji wódki często poleca się mineralną wodę, zwłaszcza z dodatkiem cytryny – nie przykryje ona walorów smakowych trunku i pomoże w prawidłowym metabolizmie alkoholu. Ci, którzy nie przepadają za czystym smakiem wódki, mogą sięgnąć po owocowe soki – z pewnością uprzyjemnią one degustację!