Amerykańska mieszanka zbóż w skład której wchodziło 80% kukurydzy, 10% żyta i 10% słodu jęczmiennego. Po procesie filtracji przez węgiel drzewny, destylat przelano do dębowych beczek, gdzie następnie alkohol leżakował. Wyczujemy w nim lekko słodkawy, waniliowy smak z nutą dębiny i czerwonych, pestkowych owoców. Pojawić się też może tytoniowy aromat w połączeniu z goździkami i syropem klonowym.
Jest 33 produktów.
Woodford Reserve to doskonały Bourbon stworzony w stanie Kentucky, USA. Idealny do picia saute oraz w koktajlach takich jak Old Fashioned. Połączenie trzech zbóż wykorzystanych do produkcji daję czysty i bogaty smak
Blanton's Gold Edition to Bourbon Amerykański typu single Barrel. Bourbon ten charakteryzuję się idealnnym balansem między wytrawnymi nutami smakowymi takimi jak tytoń oraz słodkimi takimi jak karmel i jagody.
Blanton's Gold Edition to Bourbon Amerykański typu single Barrel. Bourbon ten jako pierwszy został stworzony w metodzie single barrel w 1984 roku. Bourbon ten charakteryzuję się świeżością cytrusów zrównoważoną ze słodkimi nutami karmelu. Leżakowany przez okres 6-8 lat.
Penny Packer Bourbon to 2-letnia whiskey, której pochodzenia dokładnie nie zdradzono. Najpewniej za jego produkcję odpowiedzialna jest destylarnia Heaven Hill, skąd trunek trafia do niemieckiego Borco Imports, w którym jest butelkowany. Etykieta jest swoistym ukłonem dla Ameryki, na co wskazują detale w postaci nazwy, nawiązania do flago oraz wizerunki Abrahama Lincolna. Bourbon oferuje nam delikatny, słodkawy posmak waniliowo-karmelowy, przełamany miętą, jabłkiem i odrobiną pieprzu. Pozostawia po sobie umiarkowany finisz, który podkreśla intensywne aromaty.
Maker's Mark Bourbon to delikatny Bourbon składający się głównie z kukurydzy. Leżakowana w beczce z Dziewiczego Amerykańskiego dębu.
W smaku delikatne i owocowe.
Jack Daniel's to marka w sama w sobie. Historia tej whisky sięga roku 1866 roku. Filtracja Jacka odbywa się przez 3-metrowy filtr wypełniony węglem z drzewa klonowego i trwa niemal 10 dni. Przez te wszystkie lata, Jack Daniels zdominował rynek jako przedstawiciel swojej dziedziny a jego logo rozpoznawalne jest na całym świecie.
Podwójnie destylowana oraz filtrowana w 3 metrowych kolumnach, w których nabierała drzewnego aromatu whisky. Trunek starzony przez 3 lata w dębowych beczkach. W smaku wyczujemy nuty kukurydzy, karmelu, syropu klonowego, a to wszystko przełamane nutą goryczki.
Whisky składa się z 13-letnich blendów, które dojrzewały między innymi w beczkach po sherry Oloroso, Rye Whiskey, rumie, a także tequili. Następnie połączono je, a proces finiszowanie odbywał się częściowo w beczkach po bourbonie. Wyczujemy aromaty wanilii, jabłka, odrobinę cynamonu oraz dębu. W smaku słodkie, budyniowe, pozostawiając po sobie średnio długi finisz, nasuwający na myśl smak cappuccino i białego pieprzu.
Każda partia Elijah Craig Small Batch charakteryzuje się wyraźnymi nutami ciepłych przypraw i delikatnym dymnym smakiem. To połączenie, które powinno być stałym punktem w kolekcji każdego miłośnika bourbonu.
Intensywny, ciemno-mahoniowy kolor uzupełniony jest przez aromat dębu, syropu klonowego, karmelu oraz nuty ciasta z jabłkami, cynamonu i pomarańczy. W pierwszym odczuciu smakowym dominują dąb i karmel, jednak po chwili następuje uderzenie charakterystycznej dla tej edycji słodyczy, które jest balansowane przez subtelne nuty świeżo mielonego pieprzu jamajskiego, nadając trunkowi wytrawny i korzenny charakter. Na finiszu wybija się delikatna nuta dojrzałych owoców czerwonych.
Wychodzący od lat na prowadzenie pod względem sprzedaży popularny bourbon, tym razem zamknięty w wersji miniaturowej. Powstał z zacieru o składzie kukurydzy - 75%, żyta - 13% oraz jęczmiennego słodu - 12%. starzony w beczkach przez 4 lata. W smaku wyczujemy karmel, kukurydzę, wiśnię, miód oraz prażone orzeszki.
Wyprodukowana z wykorzystaniem pierwszej, nowej receptury zbożowej destylarni od 150 lat. Ta whisky z pojedynczej beczki zawiera 70% żyta, 18% kukurydzy i 12% słodowanego jęczmienia. Jest to delikatnie pikantna whisky z owocową nutą moreli i pomarańczy.
Jack Daniel’s Legacy Edition 1 to limitowana edycja, która opatrzona jest etykietą nawiązującą do produktów marki sprzed 1904 roku. Jest to nic innego jak Jack Daniel No.7 z mocą zwiększoną do 43%. Wyrazistszy i bogatszy w smaku.
Jack Daniel’s Tennessee Travelers Sweet & Oaky to najnowsza whisky z Tennessee, stworzona z mieszanki żyta, jęczmienia i kukurydzy, butelkowana z imponującą mocą 53,5%.
Linia produktów Jack Daniel’s Single Barrel to prawdziwa unikatowość w świecie whiskey. Beczki, z których pochodzi ta 100-proof whiskey, są starannie selekcjonowane, a każda butelka napełniana jest ręcznie i oznaczana numerem beczki, z której została rozlana. Dzięki temu możesz mieć niemal pewność, że nigdy nie trafisz na dwie identyczne butelki pochodzące z tej samej beczki.
Wyjątkowość Jack Daniel’s Single Barrel 100 Proof Tennessee Whiskey polega także na tym, że aromat może się różnić w zależności od beczki. Leżakowanie odbywa się na najwyższych półkach magazynu Jack Daniel’s, gdzie whiskey poddawana jest większym wahaniom temperatur. Taka metoda nadaje trunkowi intensywny aromat, wyrazisty charakter i głębię smaku.
Jefferson’s Very Small Batch to amerykański bourbon o nowoczesnym charakterze, łączący klasyczne rzemiosło z otwartością na eksperyment. Powstaje z niewielkich partii straight bourbonów starannie dobranych z różnych destylarni. W nosie ujawnia bogactwo słodkich aromatów – wanilii, masła, karmelu i duszonych jabłek, z nutą prażonej kukurydzy, dębu i białego pieprzu. Na podniebieniu kremowy i złożony – brązowy cukier, krówki, śliwka, cynamon i odrobina tytoniu tworzą spójną, gładką całość. Finisz średni, lekko rozgrzewający, z przewagą wanilii, miodu, przypraw i drewna. To bourbon, który zgrabnie łączy miękkość z charakterem – świetny zarówno na początek przygody z amerykańską whiskey, jak i dla doświadczonych smakoszy.
Jack Daniel's Single Barell została stworzona żeby zaspokoić potrzeby największych koneserów tego stylu whisky. Stworzona z jednej beczki dojrzewa na najwyższym 7 piętrze destylarni Jack Daniel's. Każda butelka Jack Daniel's Single Barell zawiera informację o numerze beczki oraz datę rozlania partii.
W aromacie tego alkoholu zabutelkowanego z mocą 50% wyczujemy nuty karmelowo-waniliowe oraz delikatne wiśnie. Niech nie zwiedzie was wysoka moc, gdyż w smaku jest łagodny z wyczuwalną wanilią.
Amerykański bourbon tworzony od 1987 roku. Wyraźnie wyczuwalne aromaty karmelu, wanilii a nawet lekkiej dębiny. W smaku uraczy nas podobnymi odczuciami jak w aromacie z lekkimi niuansami przypraw oraz imbiru.
Blanton's Gold Edition to Bourbon Amerykański typu single Barrel. Straight From The Barrel uznawany jest za jeden z najlepszych Bourbonów na świecie. Bourbon ten otrzymał oznaczenie numeru beczki, butelki, piętra składowania czy datę otwarcia beczki na butelce.
Nuty Karmelu, tytoniu i karmelu, w smaku delikatne i kremowe.
63,3% Alkoholu
Jack Daniel's to marka w sama w sobie. Historia tej whisky sięga roku 1866 roku. Whisky Bonded została stworzona wg. ustawy Bottled-in-Bond. Przez te wszystkie lata, Jack Daniels zdominował rynek jako przedstawiciel swojej dziedziny a jego logo rozpoznawalne jest na całym świecie.
Jabłkowa wersja znanej na całym świecie whisky Jack Daniels.
Jack Daniel's to marka w sama w sobie. Historia tej whiskey sięga roku 1866 roku. Filtracja Jacka odbywa się przez 3-metrowy filtr wypełniony węglem z drzewa klonowego i trwa niemal 10 dni. Przez te wszystkie lata, Jack Daniels zdominował rynek jako przedstawiciel swojej dziedziny a jego logo rozpoznawalne jest na całym świecie. W tym wypadku, mamy do czynienia z edycją uraczoną nuta miodu.
USA
Amerykańska whisky – czy to trunek godny polecenia?
Z produkcji jakich alkoholów znane są Stany Zjednoczone? Czy amerykańska whisky jest smaczna? Czy warto ją kupić? USA to jeden z czołowych producentów tego rodzaju alkoholu. Whisky amerykańska ma wieloletnią tradycję i ciekawą historię. Należy podkreślić, że to właśnie ten trunek był przez wiele lat jednym z najchętniej wybieranych przez Amerykanów. Whisky z USA przez długi czas musiało zmierzyć się z zakazami, buntami i wojnami, a mimo wszystko powstawały coraz to nowe warianty smakowe, które konkurowały z trunkami w innych częściach świata. Początków amerykańskiej whisky należy szukać już w XIX wieku. To właśnie wtedy rolnicy zaczęli destylować ten alkohol z zacieru kukurydzianego. Zacier ten leżakował w dębowych beczkach. W ten sposób powstała oryginalna whisky z kukurydzy, która z czasem podbiła serca ludzi na całym świecie. Nieco później, z powodu wprowadzenia prohibicji, sprzedaż amerykańskiej whisky nieco spadła, jednak wprowadzone rządowe dotacje do kukurydzy pozwoliły rolnikom na wznowienie produkcji.
Jakie są rodzaje amerykańskiej whisky i jakie są jej popularne marki?
Whisky z Ameryki ma różne oblicza. Wśród nich wyszczególnia się m.in.:
- Bourbon whisky, czyli alkohol, który powstaje z zacieru zawierającego około 51-80% kukurydzy, leżakujący w beczkach z dębu białego. Whisky a bourbon różni się tym, że bourbon whisky jest nieco słodsza w smaku. W jej skład wchodzi także słodowany jęczmień. Powstaje ona głównie w stanie Kentucky i stanie Tennessee.
- Corn, czyli amerykańska whisky z kukurydzy zawiera roztwór z minimum 80% kukurydzy. Metody jej produkcji mają wieloletnią tradycję. Ten trunek dojrzewa w dębowych beczkach. Zdecydowanymi zaletami jej powstawania jest krótki czas leżakowania. Jest też tania w produkcji i nadaje się do natychmiastowego spożycia.
- Rye whisky, to whisky produkowana z żyta. Jest destylowana z zacieru, który zawiera co najmniej 51% tego zboża. Trunek ten leżakuje w wypalanych beczkach z dębu. Ta wspaniała whisky żytnia jest świetną alternatywą dla bourbonu. Jej smak jest z kolei odrobinę ostrzejszy.
- Tennessee whiskey, której zacier zawiera minimum 51% kukurydzy. Od bourbon whisky wyróżnia ją to, że jest filtrowana przy pomocy węgla klonowego przed zabutelkowaniem trunku. Pochodzi z destylarni, które są położone w stanie Tennessee. Popularne marki tego rodzaju trunku to na przykład Jack Daniel’s.
- Wheat, czyli whiskey amerykańska produkowana z pszenicy. Zacier, który służy do jej produkcji zawiera co najmniej 51% pszenicy. W smaku jest nieco łagodniejsza od boubonu. Leżakuje w wypalanych z białego dębu beczkach.
- White dog, jest to mieszana whiskey amerykańska z wodą. Nie przechodzi ona procesu starzenia i często jest nazywana bimbrem. Jest ona zabutelkowana zaraz po procesie destylacji.
- Other american, to whisky, które są produkowane na amerykańskim kontynencie, jednak nie można ich zakwalifikować do żadnej z powyższych grup.
Jak widzisz, amerykańska whisky to cała paleta smaków. W Stanach Zjednoczonych znajdziesz różne rodzaje tych trunków, których produkcja różni się od europejskiej wersji tego alkoholu.