Harmonijny, wytworny smak unikalnej kompozycji winogron szczepu Riesling. Stworzone według szkoły francuskiej z polskich owoców rosnących w tradycyjnym regionie winiarskim okolic Zielonej Góry.
Jest 37 produktów.
Rocznikowe wino musujące, robione metodą tradycyjną przez Francuza. Swój smak GostArt zawdzięcza dojrzałym winogronom i unikalnemu mikroklimatowi winnicy Gostchorze położonej na zielonych wzgórzach, tuż nad rzeką Odrą, na obszarach Natura 2000 w Krośnieńskiej Dolinie Odry.
GostArt to musujące, eleganckie wino stworzone według szkoły francuskiej z winogron zebranych w polskich winnicach. Unikalne warunki klimatyczne występujące w rejonie wzrostu owoców, pozwoliły na stworzenie Gost Arta pełnego kwiatów i owoców.
Schloss Gobelsburg to winnica mieszcząca się w Austrii, mogąca szczycić się obecnością w rankingu stu najlepszych winnic świata. W tym przypadku mamy do czynienia z wyprodukowanym przez nich winem musującym. Wino to charakteryzuje się owocowym aromatem, w którym wyczujemy gruszki, brzoskwinie, a nawet zioła i kwiaty. W smaku uraczy nas delikatnymi bąbelkami oraz wysoką kwasowością z elementami drożdży.
- Pétillant-naturel to rozwinięcie skrótu Pet Nat, z którym mamy do czynienia w tym przypadku. Pet Nat to wino musujące robioną metodą pradawną o naturalnych bąbelkach. W tym przypadku jest to produkt z winnicy Saganum w województwie Lubuskim.
Jednoszczepowe wino delikatnie musujące, wykonane metodą petillant-naturel z odmiany Riesling. Wino w pełni naturalne oraz ekologicznie, które nie zawiera siarczynów. Jego metny charakter spowodowany jest brakiem filtracji.
Wytrawne wino musujące stworzone metodą tradycyjną. Wykonane z trzech szczepów: Pinot Noir, Riesling oraz Chardonnay. Wyczuwalne aromaty jabłek oraz owoców cytrusowych podbijane są przez delikatne bąbelki.
Różowe wino musujące wykonane metodą tradycyjna. Żywe i energiczne. W smaku wyczuwalne tosty z aromatami poziomek i kwiatów bzu.
Mocno wytrwane, białe wino musujące. Barwa słomkowa, delikatne zielne refleksy. Jest to kupaż dwóch szczepów - Chardonnay oraz Pinot Bianco. W smaku orzeźwiające z lekkimi nutami owoców.
Soma Pet Nat to wyjątkowe wino musujące, które urzeka świeżym i owocowym aromatem. W nosie dominują nuty świeżych jabłek, gruszek oraz brzoskwiń, a także akcenty mango i ananasa. W smaku wino oferuje przyjemną strukturę oraz soczystość, z zaskakującym posmakiem owoców tropikalnych, które harmonijnie łączą się z zbalansowaną kwasowością. Idealne na każdą okazję, doskonale komponuje się z potrawami takimi jak wieprzowina po chińsku i kimchi.
Wyprodukowano w Niemczech, w regionie Rheinland-Pfalz, z winogron szczepu Riesling. Soma Pet Nat ma 12% zawartości alkoholu i podawane powinno być w minimalnej temperaturze 8°C. Wino białe o pojemności 750 ml przyciąga zarówno smakiem, jak i charakterem.
Wino o jasnoróżowej barwie zachwyca wyjątkowo drobnym i trwałym musowaniem. W nosie urzeka bukietem aromatów: soczystych truskawek, czerwonych kwiatów, skórki chleba oraz delikatnych nut suszonych owoców.
Divella Rosé de Saignée to przykład wina o autentycznym charakterze i wyjątkowej elegancji, pochodzącego z Gussago — wschodniej części regionu Franciacorta. W zapachu dominują czerwone owoce, wzbogacone subtelną mineralnością i kwiatowymi akcentami. Na podniebieniu wino jest aksamitne i harmonijne, z głębią smaku, wyraźną świeżością oraz kremową strukturą musowania.
Wino o jasnym, słomkowo-żółtym kolorze przyciąga wzrok subtelnym blaskiem. Bukiet aromatyczny jest złożony i intrygujący – dominują w nim cytrusy, zielone jabłka oraz apetyczne nuty przypominające świeżo upieczoną szarlotkę.
Na podniebieniu zachwyca wyjątkową świeżością i imponującą głębią smaku. Jest zaokrąglone, pełne, a jednocześnie miękkie i kremowe, co nadaje mu elegancji i harmonii.
Wino o bardzo jasnej, złotej barwie prezentuje się niezwykle elegancko. W nosie zachwyca złożonym aromatem dojrzałych owoców pestkowych, słodkich migdałów, kwiatów oraz delikatnych nut herbatników.
Na podniebieniu imponuje czystością i głębią smaku, doskonale zrównoważoną, świeżą kwasowością. Finisz długi, z subtelnym, lekko mineralnym akcentem, który dodaje wyrafinowania.
Grempler Sekt to marka o niezwykłej historii, założona w 1826 roku w Zielonej Górze jako pierwsza poza Szampanią wytwórnia win musujących produkowanych metodą tradycyjną, czyli wtórnej fermentacji w butelce. Grempler Sekt Zweigelt & Pinot Noir 2023 to unikalny czerwony sekt, który uczynił tę historyczną markę rozpoznawalną na nowo – nie tylko w Polsce, ale i na rynku europejskim. Powstały z odmian zweigelt i pinot noir, wyróżnia się wyrazistym kolorem, elegancką perlistością i pełnym, wytrawnym charakterem. Zachwyca czystością smaku, dojrzałością owocu i naturalnym profilem – bez dodatku siarczynów. Świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla klasycznych win musujących, szczególnie w chłodniejszych porach roku. Zawartość alkoholu 13,5%, pojemność 750 ml.
Pet-nat Orange 2023 BIO to wyjątkowe, musujące wino z limitowanej, ekologicznej produkcji polskiej Winnicy Miłosz. Wytworzone metodą naturalnej wtórnej fermentacji w butelce — poznasz je po lekko pomarańczowej barwie i bogatej strukturze. Wino powstało z połączenia szczepów: aromatycznego Gewürztraminera, który wnosi egzotyczne owoce i kwiatowe nuty, oraz Pinot Blanc — dodającego taniny i cytrusowej świeżości. Zawartość alkoholu 13,5% nadaje mu pełnię i rezonans, a przy tym nadal zachowuje lekką musującą finezję. Butelka 750 ml zmienia każdą okazję w celebrację naturalności, autentyczności i rzemieślniczego stylu — idealna na spotkania ze świadomymi smakoszami, którzy szukają czegoś innego niż klasyczne biele czy czerwienie.
Nagradzane medalami w konkursach winiarskich polskie wino musujące. Robione metodą szampańską przez zakochanego w Polsce Francuza, urzeka świeżością i złożonością smaku
Wino musujace stworzone we Francji metodą tradycyjna. Powstało ze szczepów Chardonnay oraz Pinot Noir. Delikatne bąbelki oraz aromatyczny bukiet tworzą wspaniałą kompozycje.
Jedno z najpopularniejszych włoskich win musujących. Stworzony z winogron z ponad 130 winnic. Połączenie szczepów Chardonnay oraz Pinot Blanc i Pinot Noir, tworzą smak i aromat, do którego na pewno będzie się chciało wrócić.
Wino musujące wyprodukowane metodą tradycyjną ze szczepów Pinot Noir i Pinot Blanc bedącymi najlepszymi zielonogórskimi szczepami. W smaku wyczuwalne tosty, owoce i kwiaty.
Wino wytworzone metodą tradycyjną. Żywe i energiczne. W smaku wyczuwalne tosty z aromatami poziomek i kwiatów bzu.
Wino to nawiązuje do miejsca, z którego pochodzi, czyli Żagania oraz historycznego Księstwa Żagańskiego. Powstało ono w dworku książęcym, którego historia produkcji wina tego typu się roku 1601. Następnie dojrzewa ono na osadzie drożdżowym w piwnicach klasztoru żagańskiego.
Wino musujące tworzone metodą szampańska, w dolinie odry w województwie Lubuskim. Wino to zostało stworzone ze szczepu Pinot Noir dzięki czemu ma wyjątkowy charakter oraz unikalny, głęboki smak.
Wino wyprodukowane ze szczepów Chardonnay i Pinot Noir. Wino krągłe i złożone. Delikatnie musujące o wyczuwalnej aromatyczności owoców i tostowym posmaku.
Białe wino wytrawne robione metodą szampańską ze szczepu Riesling
Szampańskie
Wina musujące – dlaczego polecamy?
Świętowanie uroczystej okazji – rozpoczęcia nowego roku, urodzin czy życiowego sukcesu - trudno sobie wyobrazić bez udziału butelki dobrego, musującego wina. W końcu, jeśli brać toast, to najlepiej z pełnym charakterystycznych bąbelków trunkiem w kieliszku, prawda? Na szampana lub inne rodzaje win musujących coraz częściej jednak decydujemy się także i wtedy, gdy szczególny dzień wcale się nie zbliża, a my – mamy po prostu ochotę na dobre wino szampańskie.
Czy to może dziwić? Absolutnie nie! Wina musujące są niezwykle bogate w smak i aromat; te z francuskich winogron chwalą się często nutami pomarańczy i migdałów, zaś włoskie – cytrusami, wanilią i aromatem świeżych kwiatów. Równie charakterystyczne nuty i barwy odnajdziemy także w winach z polskich winnic, których właściciele chętnie szukają nowych, odważnych połączeń smakowych. W eksperymentach może pomóc oferta naszego sklepu – składająca się między innymi ze starannie wybranych rodzajów trunków od polskich winiarzy, które z pewnością zaspokoją potrzeby Państwa podniebień!
By mruczało wino, a więc o metodzie tradycyjnej
Na co dzień rzadko używa się określenia wino musujące; wielu z nas nazywa każde wino z bąbelkami szampanem. Jednak sprawa jest nieco bardziej złożona. Mianem szampana określa się bowiem jedynie wina pochodzące z terenów Szampanii (regionu w północno-wschodniej Francji). Nazwa szampan jest prawnie zastrzeżona, dlatego podobne wina z innych miejsc świata, chociażby z Polski, mogą być określane właśnie jako wino musujące. I rzeczywiście, różnią się one smakiem i charakterem od prawdziwych szampanów – co jednak wcale nie jest wadą, a jedynie je wyróżnia!
Tym, co łączy wino szampańskie sprzedawane w naszym sklepie z francuskim szampanem jest tradycyjna metoda produkcji (zwana również szampańską). Jej powstanie przypisuje się mnichowi, Dom Pierre’owi Pérignonowi. Zgodnie z metodą szampańską, wino poddawane jest dwóm etapom fermentacji. Pierwsza przebiega identycznie, jak w przypadku win spokojnych – w kadziach lub dębowych beczkach. Sekretem wina szampańskiego jest druga fermentacja, w trakcie której w winie powstają musujące bąbelki. Co najważniejsze, przy metodzie tradycyjnej druga fermentacja odbywa się już po butelkowaniu i jest w pełni naturalnym procesem. Wymaga ona oczywiście odpowiedniego czasu leżakowania – im dłużej wino będzie fermentować, tym bardziej szlachetny smak uzyska. Pozwala to także dojrzeć bąbelkom, które sprawiają, że, jak pisał Ignacy Krasicki, wino mruczy i zachęca nas do jego skosztowania.